Vyhľadávanie


Kontakt

Mestský výbor KSS Košice
Hlavná 11, 040 01 Košice

Predseda MV KSS - GAĽA Ivan, mobil: 0904 322 775 EMAIL: ig1988@azet.sk, ivangala@azet.sk

Podpredseda MV KSS za Košice - mesto - NIŠPONSKÝ Peter, 0905 618 714

Podpredseda MV KSS za Košice - okolie - VOJTKO Ladislav, 0903 135 066

Tajomník - HULIČ Martin, 0905 755 207

E-mail: kssovke@ksskvke.sk

67. VÝROČIE VYPUKNUTIA SNP – BOJ PROTI FAŠIZMU VTEDY, FAŠIZÁCIA DNES

29.08.2011 20:20

Vážení občania, vážené súdružky, vážení súdruhovia,

            V mene Mestského výboru KSS Košice vás vítam na zhromaždení pri príležitosti 67. výročia vypuknutia SNP.

            Pred 67 rokmi vstúpil národne – oslobodenecký boj Slovákov aj Čechov do svojej vrcholnej fázy ukončenej 9. mája 1945 víťaznou národne – demokratickou revolúciou, ktorá neskôr prerástla do revolúcie socialistickej.

            Historický odkaz SNP je i dnes – v dobe fašizácie spoločnosti – aktuálny. Bol to boj tak národný jak internacionálny. Desaťtisíce komunistov, vlastencov, antifašistov a všetkých poctivých občanov povstali proti fašizmu, ktorý je jedinou záchrannou brzdou v kríze sa zmietajúceho kapitalizmu. Pod vedením v ilegalite pôsobiacej KSČ sa rozpútal boj proti najreakčnejším pravicovým silám, ktorých hlavnou ideologickou zbraňou podobne ako dnes bol zbesilý antikomunizmus.

            Tieto sily dusili v pracujúcom ľude všetku jeho tvorivosť. Plytvali jeho ľudským potenciálom na nezmyselné vraždenie s cieľom obohatenia vrstvy bankárov a zbrojárov. Popri hmotnom útlaku sa do obludných rozmerov rozvinul duchovnú útlak v podobe kléru.

            Je tragickou nevyhnutnosťou dejín, že dnes 22 rokov po obnovení kapitalizmu sa opäť – skryto – dostávajú k moci reakčné sily presadzujúce antidemokratický protiľudový vývoj v našej vlasti. Podobne ako na konci 30 – tych rokov minulého storočia je čoraz väčšia snaha zdiskreditovať komunistické hnutie a všeobecne ľavicové organizácie u nás aj v iných štátoch. A súčasne otvárať bránu národnostnej, rasovej a náboženskej neznášanlivosti. Pre zhnitý kapitalizmus niet inej cesty ako sa udržiavať pri živote.

            No dejiny ukázali, že hocijak sa páni buržuji budú snažiť, v rozhodujúcom meraní síl im to bude nič platné. Môžu sa maskovať do rôznych konzervatívnych, takých – onakých demokratických či liberálnych hábov. Jedno zamaskovať nemôžu. Že za týmito heslami nie je žiadna sloboda pre ľudí. Je to sloboda kšeftu, kde miliónové masy hrdlačia a hŕstka príživníkov bohatne.

            Komunisti budú vždy bojovať za práva pracujúcich slovami aj činmi. Žiadne zákony nám v tom nezabránia. Historický vývoj nemožno zastaviť ani oklamať.

            KSS je rozhodne proti súčasnému vývoju na Slovensku. Sme za odstránenie kapitalizmu. Sme za prácu, mier a socializmus.

 

 

Ivan GAĽA – predseda MV KSS Košice