Vyhľadávanie


Kontakt

Mestský výbor KSS Košice
Hlavná 11, 040 01 Košice

Predseda MV KSS - GAĽA Ivan, mobil: 0904 322 775 EMAIL: ig1988@azet.sk, ivangala@azet.sk

Podpredseda MV KSS za Košice - mesto - NIŠPONSKÝ Peter, 0905 618 714

Podpredseda MV KSS za Košice - okolie - VOJTKO Ladislav, 0903 135 066

Tajomník - HULIČ Martin, 0905 755 207

E-mail: kssovke@ksskvke.sk

POŽIADAVKY NA SLOVENSKU

18.06.2011 22:20

1. ELIMINÁCIA PRIVILÉGIÍ POLITICKEJ TRIEDY:

Okamžité prijatie zákona o preukazovaní pôvodu majetku pre predstaviteľov Vlády SR, poslancov NR SR a predstaviteľov politických strán v NR SR, tak vládnych ako opozičných.

Zrušenie poslaneckej imunity poslancov NR SR s výnimkou imunity na výroky v NR SR pokiaľ tieto nebudú priamo nabádať k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd.

Zavedenie pravidiel na prísnu kontrolu výkonu politickej resp. akejkoľvek verejnej funkcie vrátane zástupcov štátnych akciových spoločností a štátnych podnikov. V prípade nespĺňania požiadaviek na vhodný výkon takejto funkcie musí byť vytvorený mechanizmus na okamžité odvolanie takejto osoby z funkcie a jej trestnú stíhateľnosť za škody spôsobené hospodárstvu SR.

Zníženie počtu podpisov potrebných na vyhlásenie referenda.

Zníženie počtu poslancov NR SR na 100.

Zníženie platov poslancov NR SR na dvojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

2. PROTI NEZAMESTNANOSTI

Prerozdelenie práce, alebo podpora skracovania pracovného času a zosúladenie prác za účelom eliminovať štrukturálnu nezamestnanosť (t.j., kým nezamestnanosť neklesne pod 5%)

Odchod do dôchodku v 60 a ďalej už vôbec nezvyšovať.

Zákaz kolektívnych výpovedí.

Podpora zakladania kolektívne vlastnených podnikov: družstiev, kooperatív a akciových spoločností so zamestnaneckými akciami. Iniciatíva štátu v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou s cieľom aktivizácie nezamestnaných.

Pri štátnych tendroch a zákazkach uprednostňovať slovenské podniky s cieľom udržania zamestnanosti v nich.

Zaviesť povinnú organizáciu dlhodobo a dobrovoľne nezamestnaných vo verejnoprospešných službách.

 

 

 

3. PRÁVO NA BÝVANIE:

Vyvlastnenie postavených budov, ktoré neboli predané, za účelom poskytnúť ich trhu so sociálnym bývaním, primárne pre mladé pracujúce rodiny.

Povinnosť štátu postaviť ročne zákonom určené množstvo bytov pre sociálne znevýhodnené skupiny obyvateľstva.

Zavedenie bezúročných mladomanželských pôžičiek na bývanie.

4. KVALITNÉ VEREJNÉ SLUŽBY:

Odstránenie nepotrebných nákladov vo verejnej správe a zriadenie nezávislej kontroly rozpočtu a výdavkov.

Podpora vytvárania projektov participatívneho rozpočtu v mestách a obciach, kde ľudia prostredníctvom ľudového referenda rozhodnú o nakladaní s verejnými financiami podľa stanovených pravidiel.

Zabezpečenie moderného a udržateľného vzdelávacieho systému. Prehodnotenie potreby počtu študentov v jednotlivých odboroch a školách. Regulácia počtov a typov školských zariadení podľa potrieb národného hospodárstva s cieľom zabezpečiť zamestnanosť pre absolventov a zvýšiť kvalitu vzdelávacieho systému ako celku.

Zmena financovania stredného a vysokého školstva. Zvýšenie % HDP, ktoré je ročne investované do vzdelania a výskumu.

Nábor mladých učiteľov za účelom zabezpečiť riadny pomer študentov na triedu a zvýšiť kvalitu vzdelávania. Zvýšenie miezd učiteľom aspoň na úroveň priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Zrušiť dotácie súkromným školám. Zákonný zákaz akýchkoľvek poplatkov za interné vysokoškolské štúdium. Kvalitné vzdelanie je práv každého, nie len privilegovaných vrstiev.

Okamžitá reforma zdravotníctva v prospech občanov SR. Zákaz privatizácie zdravotníckych zariadení, resp. ich transformácie na akciové spoločnosti. Vytvorenie siete verejných všeobecných lekárov a zdravotníckych zariadení.

Zmena financovania zdravotného systému. Reforma Všeobecnej zdravotnej poisťovne (ďalej „VZP") a zákaz zisku súkromných zdravotných poisťovní. VZP bude uhrádzať platby iba verejným a štátnym zdravotníckym zariadeniam, nebude financovať úkony súkromným lekárom.

Zvýšiť investície SR do budovania moderného, kvalitného a sociálneho zdravotného systému aspoň na úrovni priemeru EU27 (v % HDP).

Lacnú, efektívnu a ekologickú verejnú hromadnú dopravu. Vytvorenie komplexného systému verejnej dopravy, kde chrbtovou kosťou bude železničná doprava a autobusová doprava bude slúžiť ako doplnková tam, kde vlak nejazdí.

Žiadame obnovenie prevádzky na zrušených regionálnych tratiach.

Zákaz privatizácie železničných spoločností, vyvodenie osobnej zodpovednosti za stav v železničných akciových spoločnostiach v rukách štátu, za ich cielenú likvidáciu so zámerom ich privatizácie.

Regulácia dopravnej politiky smerom k preferencií ekologickej železničnej dopravy. Zákaz dotovania súkromných dopravcov zo zdrojov štátu a verejnej správy. Zákaz súbežne jazdy autobusu a vlaku na rovnakej trase v rovnaký čas.

Miestne sociálne zdroje: efektívne zavádzanie právnických skupín, mestských lokálnych kariérnych sietí, miestnych služieb sprostredkovania a poradenstva.

5. KONTROLA BÁNK:

Zákaz akejkoľvek finančnej pomoci, alebo kapitálových injekcií bankám: spoločnostiam v problémoch by malo byť umožnené zlyhať, alebo ich znárodniť, aby vytvorili verejnú banku pod spoločenskou kontrolou.

Zvýšenie daní pre banky v priamej úmere k sociálnym škrtom prijatých počas tejto krízy spôsobenej zlým manažovaním.

Navrátenie všetkých bánk, ktoré prijali peniaze z verejnej pokladnice do spoločného vlastníctva.

Zákaz investovania slovenských bánk v daňových rajoch.

Nariadenie sankcií na špekulácie a bankové, neslávne známe praktiky.

6. DANE:

Zvýšenie daní pre bohatých a banky. Diferencovanie daní v daňovom systéme – zrušenie rovnej dane. Zavedenie nižšej dane napríklad na základné potraviny, naopak zavedenie vyššej na alkohol, cigarety a luxusný tovar.

Vymáhanie platenia daní od dlžníkov – majiteľov súkromného kapitálu.

Skutočnú a efektívnu kontrolu daňových únikov a pohybu kapitálu do daňových rajov.

Medzinárodná podpora prijatia dane na medzinárodné prevody kapitálu (Tobinova daň).

Zrušenie daňových úľav pre nadnárodné spoločnosti investujúce v SR.

Zavedenie možnosti prevzatia kontroly nad podnikom zo strany štátu v prípade dlhodobého porušovania zákonov SR, poškodzovania národných záujmov SR a porušovania sociálnych práv pracujúcich.

 

7. SLOBODY A PARTICIPATÍVNA DEMOKRACIA:

Nie kontrole cez internet.

Ochrana slobody informácií a investigatívnej novinárčiny.

Povinné a zaväzujúce referendá o širokozasahujúcich témach, ktoré menia životy ľudí.

Záväzné referendá o akomkoľvek zavedení opatrení prijatých Európskou úniou.

Zmena volebného zákona v záujme zabezpečiť skutočne reprezentatívny systém, ktorý nediskriminuje, a ktorý je proporcionálny k akejkoľvek politickej, či sociálnej vôli, kde čistý hlasovací lístok a nehlasovanie majú takisto zastúpenie v legislatíve. Avšak zavedenie povinnej účasti na voľbách.

Nezávislosť súdnictva: reforma prokuratúry v záujme zabezpečiť jej nezávislosť, vymenovanie členov Ústavného súdu a Najvyššej súdnej rady exekutívou.

Zavedenie efektívnych mechanizmov na zabezpečenie vnútornej demokracie v politických stranách.

8. VOJENSKÁ POLITIKA

Okamžité vystúpenie SR z NATO a stiahnutie svojich vojakov zo zahraničných misii.

Modernizácia Armády SR s cieľom jej transformácie na armádu, ktorá bude nápomocná pre živelných pohromách, zabezpečovaní stavby a rekonštrukcie infraštruktúry a ochrane národných záujmov SR.

9. NÁRODNÉ HOSPODÁRSTVO

Zákaz privatizácie zákonom definovaných strategických podnikov (elektrárne, SPP, Slovnaft, bane, teplárne, infraštruktúra a i.) a ich návrat do rúk obyvateľov SR.

Kontrola efektívneho fungovania štátnych podnikov, vyvodenie osobnej zodpovednosti manažmentu štátnych podnikov a štátom kontrolovaných podnikov za neefektívne fungovanie a tunelovanie.

Podpora kolektívne vlastnených podnikov – družstiev a kooperatív fungujúcich na princípoch participačnej demokracie (kontrole pracujúcich).

Podpora malých podnikateľov a živnostníkov - remeselníkov samozamestnávateľov.

Zabezpečenie čo najvyššej potravinovej sebestačnosti SR bez rešpektovania kvót EU na produkciu poľnohospodárskych produktov, mäsa a mlieka.

Zabezpečenie energetickej sebestačnosti SR, návrat energetických podnikov do rúk štátu a jeho obyvateľov. Podpora výstavby ekologických a alternatívnych zdrojov energie. Modernizácia a dostavba jadrových elektrární.