Vyhľadávanie


Kontakt

Mestský výbor KSS Košice
Hlavná 11, 040 01 Košice

Predseda MV KSS - GAĽA Ivan, mobil: 0904 322 775 EMAIL: ig1988@azet.sk, ivangala@azet.sk

Podpredseda MV KSS za Košice - mesto - NIŠPONSKÝ Peter, 0905 618 714

Podpredseda MV KSS za Košice - okolie - VOJTKO Ladislav, 0903 135 066

Tajomník - HULIČ Martin, 0905 755 207

E-mail: kssovke@ksskvke.sk

Úvodný príhovor na demonštrácii proti kapitalizmu, za skutočnú demokraciu

19.06.2011 22:35

Vážení obyvatelia mesta Košice, vážení pracujúci, nezamestnaní, dôchodcovia, vážená mládež.

            Dnes o tomto čase sa konajú podobné zhromaždenia v celej Európe. Na Slovensku napr. v Bratislave, Martine a Poprade. Revolučnými udalosťami už niekoľko týždňov prechádza Madrid a celé Španielsko. Štrajky prebiehajú v takých baštách najvýznamnejších revolúcii a bojov za spoločenský pokrok ako Francúzko, Nemecko, Anglicko, Taliansko. Prebiehajú v kolíske európskej civilizácie – Grécku. Sociálne nepokoje neprestajne narastajú aj v Rusku.

            Tu všade obyvateľstvo na uliciach a námestiach vyjadruje svoju nespokojnosť so stavom a celkovým smerovaním spoločnosti. Protestujú proti stále viac totalitnej moci EU NATO a MMF, ktoré sú nástrojom na presadzovanie bezohľadných záujmov nadnárodných korporácii a monopolov. Protestujú proti bujnejúcej byrokracii a obmedzovaniu práv občanov pre ľahšie dosahovanie zisku niekoľko málo jedincov. Skrátka odmietajú systém v ktorom aby hŕstka bohatla musia milióny schudobnieť. Systém v ktorom sú vyvolávané umelé sociálne rozdiely, národnostná, rasová a náboženská neznášanlivosť a kde sú práva pre väčšinu ľudí platné tak akurát na papieri a v praxi vládne svojvôľa oligarchov, politikov a ich poskokov. Systém kde sa plytvá prírodnými zdrojmi, likviduje sa zdravé životné prostredie a ohrozuje prežitie ľudstva na tejto planéte.

            Súčasný systém všetky tieto problémy vyvolal zo svojej vnútornej podstaty postavenej na neustálej honbe za ziskom bez ohľadu na skutočné ľudské potreby. Nie je schopný ich odstrániť lebo tým by musel zničiť sám seba čomu sa prirodzene zo všetkých síl bráni. Dostáva sa stále do väčšieho rozporu s cieľmi a túžbami všetkých jednoduchých ľudí živiacich sa svojou vlastnou každodennou prácou, väčšinou mizerne platenou.

            Je zrejmé, že ak chceme ďalej dôstojne žiť musíme tento systém odstrániť. No ak sa má naša každodenná situácia naozaj zlepšiť musíme vedieť čo vlastne chceme. Musíme mať nejakú koncepciu či víziu novej spoločnosti. Vedieť aké má mať v základe ekonomické, politické a ideologické či filozofické znaky. A akým spôsobom sa k nej dopracovať. To samozrejme nemožno nejako nadirigovať zhora. Hlavný impulz musí prísť zdola od vás radových občanov, ako výsledok medzinárodnej solidarity so všetkými ľuďmi v podobne neutešenej situácii. Preto je užitočná široká verejná diskusia na tieto témy.

            A v tom je podstata zhromaždení v celej Európe a teda i tohto tu. Nájsť nejakú novú lepšiu spoločnosť ako tá dnešná prostredníctvom diskusie o možných modeloch budúcej spoločnosti a cestách k ich dosiahnutiu.

 

            Popri diskusiách si dnes vypočujeme postupne španielsku hudbu a pozrieme filmy z prebiehajúcich štrajkov v Španielsku.

Taktiež je tu možnosť podpísať petíciu proti privatizácii slovenského zdravotníctva ktorá by znamenala podstatné zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre občanov a ďalšie zvýšenie už aj tak vysokých poplatkov za zdravotnú starostlivosť.

 Ivan GAĽA - podpredseda OV KSS Košice - mesto